Hematologija

Hematologija je grana interne medicine koja se bavi urođenim i stečenim poremećajima  krvi, poremećajem zgrušavanja krvi i malignim bolestima krvi.

Anemija

Anemija je jedan od najčešćih poremećaja krvi zbog čega se pacijenti obraćaju hematologu. Simptomi anemije su najčešće malaksalost, brzo zamaranje, proređivanje kose,  krzanje  noktiju itd. Hematologija kao grana interne medicine, osim dijagnostikovanja problema, bavi se i prognozom lečenja.

Hemostaza

Hematologija se bavi i poremećajima hemostaznog sistema tj. pojačanom sklonošću krvarenjima. Ovaj poremećaj može nastati u ranom detinjstvu pojavom modrica na koži, naročito bez udaraca. To su takozvane spontane modrice. Ponekad su to i krvarenja iz nosa i dugotrajan menstruacioni ciklus. Određivanjem rutinskih testova hemostaze dijagnoza se može vrlo precizno postaviti.

Trombofilija

Trombofilija je sklonost ka pojačanom zgrušavanju krvi i ovaj poremećaj može biti urođenog ili stečenog karaktera. Poremećaj se otkriva nastankom tromboze vena ili arterija, uglavnom kod mladih osoba od dvadesete do četrdeset pete godine života.

Pozovi odmah
Naša lokacija