Nefrologija

Nefrologija je grana interne medicine koja se bavi proučavanjem rada, funkcijom i bolestima bubrega i organa mokraćnog sistema. Termin nefrologija je nastao od starogrčkih reči nefro (νεφρό), koja označava bubreg i logos (λόγος) – nauka.

UPALA BUBREGA

Akutna upala bubrega je infekcija gornjeg dela urinarnog trakta koja najčešće nastaje prodorom bakterija iz mokraćne bešike putem mokraćovoda u bubreg. Pre svega je pogođena crevna oblast i bubrežna karlica ili nešto ređe bubrežne tubule.
Infekciju bubrega najčešće izaziva bakterija Escherichia coli koja iz debelog creva ulazi kroz mokraćnu cev u mokraćnu bešiku i tu se počinje razmnožavati i širiti. Žene čija uretra je kraća i bliže analnom otvoru, potencijalno izvoru bakterija, imaju četiru puta više zastupljenu infekciju bubrega nego muškarci.

NEFROTSKI SINDROM

Nefrotski sindrom je kliničko stanje koje karakteriše obilna proteinurija (proteini u mokraći), hipoproteinemija (snižen nivo proteina u krvi) sa hipoalbuminemijom, hiperlipidemija (povišen nivo masti u krvi) i edemi (otoci).

ŠTA JE ULTRAZVUK BUBREGA I MOKRAĆOVODA?

Ultrazvučni pregled bubrega i mokraćovoda je neinvazivna  dijagnostička procedura koja uz pomoć ultrazvučnih talasa daje podatke o  veličini, obliku i položaju bubrega i mokraćovoda. Pregled traje oko 30  minuta.

PRIPREMA

  • Ne smete jesti 4 sata pre pregleda. Poslednji obrok koji ćete imati  pred snimanje treba da bude lagan npr. parče dvopeka i šolja čaja.
  • Potrebno je da 1,5 sat pre pregleda popijete oko 3-4 čaše tečnosti (vode) u roku od pola sata i da nakon toga ne mokrite.
  • Poželjno je da ne uzimate hranu koja nadima (pasulj, kupus, grašak, boraniju…) dva do tri dana pre pregleda.
Pozovi odmah
Naša lokacija